Uutinen

Miksi mielipidevaikuttajat ovat tärkeitä?

Ota yhteyttä
Miksi mielipidevaikuttajat ovat tärkeitä? Mielipidevaikuttajien suosituksia ja mielipiteitä kuunnellaan usein ostopäätöstä tehdessä.

Oletko koskaan ostanut tuotteita tai palveluita sen perusteella, mitä Instagramissa seuraamasi henkilö tai tuttu twiittaaja on suositellut? Käytkö blogeissa etsimässä tuotesuosituksia uusiin hankintoihin? Silloin olet ollut mielipidevaikuttajan vaikutuspiirissä.

Mikä ihmeen mielipidevaikuttaja?

Mielipidevaikuttajat ovat henkilöitä tai yhteisöjä, joilla on riittävän vahva sosiaalinen asema, jotta heidän suosituksiaan ja mielipiteitään kuunnellaan esimerkiksi ostopäätöstä tehdessä. He voivat pitää pitää kauneusaiheista blogia, kirjoittaa lehtien mielipidepalstoille tai olla aktiivisia Instagramin joogayhteisössä.

Yhteistä heille on kuitenkin tämä: he ovat piirissään vahvassa asemassa ja heidän mielipiteitään arvostetaan ja kuunnellaan. Mielipidevaikuttajat nähdään aitoina asiantuntijoina ja heihin luotetaan oikeina ihmisinä, eikä yrityksiä edustavina julkisuudenkuvina. He ovat usein aktiivisia sosiaalisessa mediassa ja blogeissa ja tuovat vahvasti esille omaa persoonaansa.

Kuva: Monet mielipidevaikuttajat tekevät yhteistyötä yritysten kanssa ja saavat käyttöönsä ilmaisia tuotteita arvosteluita vastaan.

Mistä mielipidevaikuttajat tulevat?

Mielipidevaikuttajan asemaan pääsee helpoiten, mikäli on jo valmiiksi julkisuudessa esillä. Esimerkiksi tv-sarjassa esiintynyt näyttelijä, poliittisesti aktiivinen ihminen tai vahvassa asiantuntijatehtävässä toimiva henkilö voi helposti päätyä mielipidevaikuttajan asemaan. Erityisesti ajankohtaisiin ja puhutteleviin aiheisiin kantaa ottavat asiantuntijat voivat saada nopeasti vahvan jalansijan yleisön silmissä.

Kuva: Monella mielipidevaikuttajalla on vahva asiantuntija-asema alallaan.

Mielipidevaikuttaja voi kuitenkin syntyä myös aiemmin yhteisöille tuntemattomasta henkilöstä pitkäjänteisellä ja suunnitelmallisella työllä. Pienikin julkisuuden kipinä tai oikea verkostoituminen somessa voi lopulta nostaa henkilön vaikuttajan tasolle. 

Kuva: Iholla-sarjasta julkisuuteen noussut Maria Nordin paneutuu blogissaan muun muassa sisäilma- ja kemikaaliyliherkkyyksiin.

Konkari tai uusi tulija

Mielipidevaikuttajia voivat olla joko uusia tähtiä tai jo pitkään alalla vaikuttaneita konkareita. On kuitenkin muistettava, että eri mielipidevaikuttajilla on erilainen vaikutusvalta: uusi tulokas voi tuoda uutta näkemystä alalle, mutta mitä todennäköisimmin ihmiset nojautuvat kokeneemman vaikuttajan puolelle, mikäli näkemyksissä on eroja.

Ole siis varovainen, mikäli lyöttäydyt yhteen muutosinnokkaan ja uuden vaikuttajan kanssa, sillä hänen suosionsa voi olla lyhytaikainen.

Kuva: Pitkään viestinnän parissa toiminut Piritta Seppälä nähdään asiantuntijana sosiaalisen median viestinnässä.

Markkinointi ja mielipidevaikuttajat

Monilla aloilla käytetään jo mielipidevaikuttajia markkinoinnissa, sillä heidän avullaan saa aidosti kiinnostuneita asiakkaita ja mielipidevaikuttajien arvostelukykyyn luotetaan. Näkyvä some-persoona luo ihmisille tunteen, että he tuntevat vaikuttajan henkilökohtaisesti, jolloin hänen mielipiteesensä on helpompi luottaa.

Yleistä on myös tietynlainen vastareaktio perinteiseen kadunvarsi- ja sanomalehtimainontaan. Mielipidevaikuttajan kautta tuotuna markkinointi nähdään aidompana ja rehellisempänä, sillä huonon tuotteen tai palvelun suosittelu satuttaisi myös itse vaikuttajan mainetta.

Vinkki: Selvitä mielipidevaikuttajat ja tee heidän kansaan aitoa yhteistyötä. Kutsu heitä tapahtumiisi, pyydä heiltä vieraskirjoituksia, lähetä heille tuotteidesi näytepakkauksia tai pyydä yhteistyöprojektia esimerkiksi muotimalliston tai ihonhoitosarjan osalta. 

Lait ja käytännöt

Mielipidevaikuttajat ovat usein yritysten markkinoinnissa mukana. Kosmetiikka-alan yritykset saattavat lähettää näytetuotteita kauneusbloggaajille, urheiluvaatemerkit sponsoroivat erilaisia kilpailuja Instagramissa ja tunnettuja henkilöitä käytetään myös asiantuntijapuheenvuoroissa ja -blogeissa tuomaan lisänäkyvyyttä.

On kuitenkin tärkeää muistaa lait ja käytännöt yhteistyössä mielipidevaikuttajien kanssa. Riippuen kohdemaasta, säännökset tuotesijoittelun tai vaikuttajille maksettavien palkkioiden suhteen voivat olla hyvinkin tarkkoja. Selvitä lain kiemurat ja hyvät käytänteet mielipidemarkkinoinnissa, ennen kuin hyppäät mukaan.

Lue lisää mielipidevaikuttajista ja somesta:

Oliko artikkeli mielestäsi mielenkiintoinen?

Tilaa kuukausittainen uutiskirjeemme, joka sisältää aina uusimmat mielenkiintoiset artikkelit.

Tilaa uutiskirje tästä

 

Artikkelin kommentointi

Lisää uutisia

Sisällöntuotanto haltuun: näin hyödynnät ja kierrätät olemassa olevaa sisältöä

Sisällöntuotanto ei ole pelkkää uusien sisältöjen luomista, vaan myös olemassa olevien sisältöjen monipuolista hyödyntämistä. Olemme koonneet sinulle kasan käytännön vinkkejä, joiden avulla voit ottaa vanhat hyvät sisällöt uudestaan hyötykäyttöön.

Lue lisää

Black Friday ja Cyber Monday -vinkit verkkokauppiaalle

Black Fridayta vietetään jälleen 24.11.2017. Sen lisäksi Suomeen on rantautumassa Cyber Monday, joka on Black Fridayn jälkeinen maanantai eli 27.11.2017. Verkkokauppiaalle pitkä kampanjaviikonloppu tarkoittaa joko erinomaista myyntiä tai mahdollisuuksia siihen.

Lue lisää

Markkinoinnin automaation top 5 haastetta – ja näin selätät ne

Markkinoinnin automaatiota tekevät yritykset mainitsevat haasteina tietämyksen ja osaamisen puutteen, laadukkaan sisällön tuottamisen, henkilöresurssit, strategian puutteen sekä käytettävyyden.

Lue lisää

Näin onnistut tiedottamisessa [Infograafi]

Selvittääksemme, mikä on hyvän tiedottamisen salaisuus, päätimme kysyä asiasta suoraan toimittajilta. Toteutimme yhdessä Mediaviikon kanssa toimittajakyselyn, joka suunnattiin Suomessa toimiville journalisteille ja bloggaajille.

Lue lisää

Tuplasti tehoja työskentelyyn – 10 vinkkiä markkinoijille ja viestijöille

Kuinka paljon sinä heität hukkaan työaikaa tavallisen työpäivän aikana? Vartin, puoli tuntia vai jopa tunteja? Jotta saisit työaikasi todelliseen hyötykäyttöön, olemme koonneet sinulle 10 vinkkiä, joiden avulla voit parantaa oman työskentelysi tehokkuutta ja luoda itsellesi uudenlaista työrutiinia.

Lue lisää