Kirjoitus

Verkkokauppa­kauppatutkimus 2011

Ota yhteyttä
Verkkokauppa­kauppatutkimus 2011 Verkkokaupan mahdollisuudet on kyllä ymmärretty yrityksissä, mutta vain harvassa yrityksessä verkkokaupan kehittämiseen on erikseen ohjattu henkilöresursseja.

Suuri osa verkkokaupoista on puuhastelua

Tutkimus paljastaa, että vain harva yritys kokee panostavansa verkkokauppaan riittävästi. Verkkokaupan mahdollisuudet on kyllä ymmärretty yrityksissä, mutta vain harvassa yrityksessä verkkokaupan kehittämiseen on erikseen ohjattu henkilöresursseja. Verkkokaupan kehittäminen ja ylläpito hoidetaankin useimmiten muun työn ohella, mistä johtuen siihen ei pystytä ajallisesti panostamaan tarpeeksi. Tekijöiltä ei myöskään löydy välttämättä riittävää osaamista, mikä asettaa merkittävät haasteet verkkokauppa-alustalle. Verkkokauppa-alustan tulee olla niin helppokäyttöinen, että sitä osaa käyttää kuka tahansa. Usein käytettävyyteen vaikuttavat myös omalla äidinkielellä olevat toiminnot.

Integroimalla verkkokauppa osaksi yrityksen myyntiputkea

Yrityksissä, joissa verkkokauppa on nähty mahdollisuutena, on herätty ymmärtämään myös verkkokaupan rooli osana myyntiputkea. Verkkokauppa ei ole enää irrallinen osa myyntiputkea, vaan tärkeä osa kokonaisuutta, johon kuuluvat myös asiakashallinta sekä markkinointi. Tästä johtuen vahvana trendinä näkyykin muiden järjestelmien, kuten CRM- ja kassajärjestelmien, integrointi osaksi verkkokaupparatkaisuja. Tällä hetkellä vain 20 % verkkokaupoista on olemassa jonkinlainen integraatio muihin yrityksen tietojärjestelmiin.

Sähköposti, Google ja Facebook kiinnostavat verkkokauppiasta

Verkkokauppiaat ovat ymmärtäneet, että markkinointi liittyy kiinteänä osana verkkokauppaan. Yleisimpänä markkinointikanavana on sähköposti, jonka avulla rakennetaan suhdetta asiakaskuntaan. Myös hakukoneiden, joista merkittävimpänä Google, tärkeys on ymmärretty. Vain harvassa yrityksessä osataan kuitenkaan tehdä jatkuvaa työtä löydettävyyden parantamiseksi. Sosiaalisen median tarjoamat mahdollisuudet kiinnostavat verkkokauppiaita, ja näistä yksittäisenä kiinnostavaminpana nousi esiin Facebook. Tällä hetkellä sosiaalista mediaan käytetään vain markkinointiin ja tiedon välitykseen - varsinaiset Facebook –verkkokaupat ovat vasta tuloillaan Suomeen.

Kansainvälisyys pelottaa

Vain 62 % kyselyyn vastanneista verkkokauppiasta oli miettinyt kansainvälistymistä. Tämä on yllättävää, sillä Internet globaalina markkinointikanava tarjoaisi nopean ja edullisen tavan kansainvälistymiselle. Kansainvälistymisen houkuttelevuutta vähentää erityisesti logistiikan kalleus. Isoimmiksi koetut uhat verkkokauppiaille löytyivät samoin kansainvälisiltä markkinoilta. Iso osa vastaajista koki suuret kansainväliset verkkokaupat, jotka polkevat kaupoissaan tuotteiden hintoja, suurena uhkana omalle toiminnalleen.

Oliko artikkeli mielestäsi mielenkiintoinen?

Tilaa kuukausittainen uutiskirjeemme, joka sisältää aina uusimmat mielenkiintoiset artikkelit.

Tilaa uutiskirje tästä

Lisää uutisia

GDPR sähköpostimarkkinoijalle – mikä muuttuu?

Miten EU:n yleinen tietosuoja-asetus vaikuttaa sähköpostimarkkinointiin, ja kuinka pureskelemme asiaa Postiviidakko-järjestelmässä?

Lue lisää

Automaatiosta keinoälyyn – AI markkinoijan apuvälineenä

Moni on markkinoinnin automaation myötä herännyt pohtimaan, mitä kaikkea teemme manuaalisesti. Samalla on alettu huomata, miten suunnattomia mahdollisuuksia data markkinoijalle tarjoaa ja ryhdytty etsimään uudenlaisia ratkaisuja sen hyödyntämiseksi myös markkinoinnin automaatiotyökalujen ulkopuolelta.

Lue lisää

Markkinoinnin automaation top 5 haastetta – ja näin selätät ne

Markkinoinnin automaatiota tekevät yritykset mainitsevat haasteina tietämyksen ja osaamisen puutteen, laadukkaan sisällön tuottamisen, henkilöresurssit, strategian puutteen sekä käytettävyyden.

Lue lisää

Case: Näin mittasimme viiden markkinointikanavan tehokkuutta UTM-parametrien avulla

Eri markkinointikanavien statistiikan seuraaminen ja kanavien tehokkuuden vertailu tuottaa usein päänvaivaa. Kirjoitimme käytännönläheisen step by step -kuvauksen aiheesta.

Lue lisää

Mitä kuuluu suomalaiseen grillikesään?

Halusimme selvittää, mitä kuuluu suomalaiseen grillikesään. Seurasimme ViidakkoMonitorilla grillaukseen liittyviä sanoja sosiaalisessa mediassa puolentoista kuukauden ajan.

Lue lisää